Magyarországnak fényes világa Balatonberényben

Nehéz a ma estéről szuperlatívuszok nélkül beszélni, hiszen „Magyarországnak fényes világa” valóban elérkezett községünkbe Sebestyén Márta és Andrejszki Judit személyében. Különleges, a szó pozitív értelmében megborzongató műsornak lehettünk részesei általuk, a régizene és a magyar népzene találkozásából született csodálatos hangzásvilággal.

S hogy „hogy jött ide” Sebestyén Márta, kinek lénye sokunk számára egyet jelent a magyar népdalénekléssel? Ennek története viszonylag hosszú időre (és szervezésre) tekint vissza. Május végén, ahogy arról a Balatonberényi Tükörképben annak idején tudósítottunk, Körmenden került sor a XX. Országos Fazekaspályázat díjainak átadására, ahol Domonkos László Balatonberényben működő fazekas a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíjában részesült. Az ünnepélyes díjátadón és kiállításmegnyitón ott volt Sebestyén Márta is, akinek nagyon tetszettek Domonkos László munkái, és az a művészeti irányvonal, melyet képvisel. A művésznő, a fazekasunk és Toronyi Zsolt, a Balatonberényért Egyesület elnöke szóba elegyedtek egymással, és a rendkívül közvetlen beszélgetés keretében felmerült egy esetleges balatonberényi fellépés lehetősége. Ezt követően hosszas levelezés után körvonalazódott egy magyar kultúra napi műsor, mely ma este meg is valósult.

A Művelődési Ház várakozásainknak megfelelően teljesen megtelt, ami azt bizonyítja számunkra, hogy mégiscsak érdemes kulturális programot szervezni Balatonberényben. Sebestyén Márta és Andrejszki Judit előadása még azok számára is maradandót nyújtott, akik kevésbé mozogtak otthonosan a népzene és a régizene világában.

Fellépésüket követően egy szusszanásnyi szünetet tartottunk a színpad átalakításához, ezalatt vendégeink is kinyújtóztathatták lábaikat, frissítőket fogyaszthattak a büfében.

Az est második részében könnyedebb vizekre eveztünk, Nóti Károly Lepsénynél még megvolt című jelenetével a huszas évek világát próbáltuk megidézni, amikor is a motorbiciklivel történő közlekedés még ritkaságszámba ment hazánkban. E feladatot lelkes amatőr színjátszóink vállalták fel, akik mondhatni már „régi motorosok” a helyi színjátszásban. A humor percei után pedig a Balatonberényi Nyugdíjas Egyesület énekkara adott elő egy „csokrot székely, moldvai csángó, bukovinai, és nyitrai népdalok virágszálaiból”. Majd pedig a Vörös József-díj átadására került sor, melyet idén a Balatonberényi Nyugdíjas Egyesület dalköre kapott. Ezúton is gratulálunk nekik, és kívánunk még hosszú, sikerekben gazdag közös munkát, éneklést!

Köszönjük mindenkinek, aki kimozdult otthonról és velünk együtt ünnepelt, és tisztelgett magyarságunk, közös múltunk és hagyományaink előtt!

A Balatonberényért Egyesület nevében: Bató Bernadett

További képek a Galériában.