Őszi faültetések településünkön

Több, mint 90 facsemetével gazdagodott településünk. Balatonberény Község Önkormányzata 2017-ben kezdte meg az elöregedett és beteg vérszilva díszfák cseréjét „újrafásítását” a Kossuth Lajos utca mindkét oldalán. A választott díszfa a gömb kőris volt, melyből 163 db került kiültetésre, illetve a Dózsa György utcába is került néhány gömb kőris facsemete.

A fásítási programot folytatva idén ősszel az Ady Endre utca Szabadság-Irányi Dániel utca közötti szakaszának a díszfái újultak meg. A kivágott vérszilvák helyére a Balatonberényi Nonprofit Kft. dolgozói 65 db gömbakácot ültettek. Néhány mondatban összefoglalnám a kiültetett fák legfontosabb tulajdonságait.:

Gömbakác (Robinia pseudoacacia „Umbraculifera”)

  • Gyakran ültetett sorfa
  • Alacsony, 4-5 méter magas gömbölyded, idősebb korában lapított gömb koronájú fa
  • Jó regenerációs képessége lehetővé teszi az erős visszametszést, a fejmetszést is
  • Nem virágzik, vízáteresztő burkolatba tervezhető

(Forrás: Dr. Szabó Krisztina (2015). Közterületi Sorfák jegyzéke 2015. Magyar Díszkertészek Szövetsége)

Az Ady Endre utcán kívül a Henger parkba 2 db gömbakác, a Kísérleti partszakasz sétánya mellé 14 db platánfa, a Községi strand keleti bejáratához 2 db gömb kőris került kiültetésre. A gömb kőriseket Németh Attila, Balatonberény Balaton u. 30 sz. alatti lakos ajánlotta fel fapótlási kötelezettségként. Köszönjük szépen Németh Attilának a fákat!

Szintén fapótlási kötelezettség teljesítéseként és további fásítási szándék érdekében társadalmi munka keretében a Magyar Tenger Vízisport Egyesület is gazdagította községünk faállományát. A Csicsergő- félszigeten, a kikötő és a kísérleti partszakasz területén összesen 14 db fát ültetett az egyesület. A kiültetett fák között található hárs, platán, fűz, tölgy, dió, fenyő. A Magyar Tenger Vízisport Egyesületnek is köszönjük szépen a faültetést!

 

Véghelyi Róbert

Településüzemeltetési Kft.