Valami bűzlik Berényben…

Szeptember első napjaiban mindannyian érezhettük a községben terjedő erősen zavaró bűzt.

Az illetékesek tájékoztatása szerint valószínűleg ismét a szennyvízcsatorna a kellemetlen szag okozója. Annak idején a tervezők az akkori - a mainál jóval nagyobb - idegenforgalomra és lakossági szükségletekre méretezték a hálózatot. Az eltelt évtizedek alatt csökkent a turisták száma, bezártak a kereskedelmi és magán szálláshelyek, üdülők, valamint a lakossági igények is csökkentek. Energiatakarékosra cseréltük a mosógépeket és a takarékos vízhasználat került előtérbe.

A csatorna keresztmetszetének negyedét veszük igénybe manapság és a kevesebb vízhasználat miatt a szilárd szennyezés nem távozik kellő áramlással a rendszerből, egyes esetekben ott megtapad. Így a vezeték nagy részét a bomló gáz tölti meg. A tőlünk délre eső alacsonyabban fekvő községekben keletkezett szennyvíz is rajtunk keresztül jut el a balatonújlaki tárolóba. Ha ott az átemelő szivattyúk működésbe lépnek, a nagy nyomással felénk áramló szennyvíz hatására a gáz távozik a csövekből az aknafedlapok nyílásain át, az átemelőknél, egyes helyeken még a vécékben is bugyog a víz…

A megváltozott körülményeket a szolgáltató illatbombákkal próbálta régebben ellensúlyozni - kizárólag a mi jelzéseink alapján, mint most is - pedig mint üzemeltetőnek a folyamatos ellenőrzés és hibaelhárítás is a feladata lenne. A   DRV kérésünkre megvizsgálta az átemelőnél levő szagtalanító berendezést és megkezdte a községi csatornaszakasz átmosását, mely valamennyi időre megoldást jelent. Kérjük, ha a jövőben hasonló problémát észlelnek, önkormányzatunknak jelezzék!

Horváth László
polgármester