Tájékoztatás a gyógyszer-felírás és kiadás aktuális szabályairól

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az orvos-beteg találkozások csökkentése érdekében döntött a Telemedicina szolgáltatásainak fenntartása mellett. (33/2020. (IX. 16.) EMMI rendelet)

A távoli gyógyszerfelírás szolgáltatása, továbbá a távkonzultáció lehetősége 2020. szeptember 17-ét követően is megmarad az egészségügyben.

Ez azt jelenti, hogy az ellátás sajátosságait és orvosszakmai indokoltságát figyelembe véve továbbra is lehet a beteg távollétében előszűrést végezni, diagnózist vagy terápiás javaslatot felállítani, gyógyszert rendelni, vagy védőnői gondozást ellátni távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) a Telemedicina során végzett szolgáltatások is bekerülnek.

Az orvosokkal, védőnőkkel folytatott távkonzultáció és a telefonon történő gyógyszerfelírás a járványhelyzetben az egészségügyi dolgozók és a lakosság biztonságát is támogatja. Az így felírt gyógyszereket továbbra is lehetőség van TAJ-szám megadásával és a kiváltó személy azonosításával kiváltani.

További részletek az eRecepttel kapcsolatos változásokról: https://e-egeszsegugy.gov.hu/erecept-valtozasok

 Az eRecepttel kapcsolatos legfontosabb szabályokat a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet tartalmazza. Ezeket egészítik ki a 2020. évi LVIII. törvény 84. § rendelkezései és az újonnan megjelent 33/2020. (IX. 16.) EMMI rendelet rendelkezései.