Címlap

Idén is vendégül látjuk a csíkszentimrei gyerekeket

Kedves Balatonberényiek!

Idén augusztus 19. és 26. között a sokéves hagyománynak megfelelően újra ellátogatnak hozzánk székelyföldi testvértelepülésünk, Csíkszentimre gyermekei. Ezzel kapcsolatban bármilyen felajánlást, vagy segítséget szívesen fogadunk, hogy az ittlétük maradandó emlék lehessen.

Köszönettel

Balatonberényért Egyesület 

Szüreti időszak veszélye: a mustgáz

Az ősz a szüret és ezzel együtt a borkészítés időszaka, e periódus jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat, nem múlik el esztendő tragédia nélkül.

A mustgáz tulajdonképpen a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik. A gáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okoz.

Vegyszeres gyomirtás MÁV vasútvonal hálózatán

Tisztelt Lakosság!                                                                          

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a MÁV Zrt. Területi Ingatlankezelési és Zöldterület Karbantartási Főnökség Területi Zöldterület Karbantartási Egysége Miskolc megkezdi a MÁV Zrt. Területi Igazgatóság Pécs területének vegyszeres gyomirtását, mely az alábbiak szerint történik:

Német nyelvű fórum

A német anyanyelvű balatonberényi polgárok számára szervezett fórumot a helyi önkormányzat augusztus 8-án. Előbb Horváth Péter alpolgármester köszöntötte a több mint hatvan egybegyűltet,  majd Horváth László polgármester a Balatonberény népszerűsítéséért végzett tevékenységéért elismerő oklevelet adott át Rudolf Schweiger Balatonberényben élő osztrák turisztikai szakújságírónak.

Ezt követően a megjelentek közérdekű kérdéseire válaszoltak az illetékesek. Balatonberény Község Önkormányzat a ezúton mond köszönetet Fazekas Lászlónak a tolmácsolásban nyújtott önzetlen segítségéért.

Az eseményen készült képeket nagyon köszönjük Rudolf Schweigernek! A képek itt megtekinthetők.