Címlap

Tájékoztató - Balaton és a parti zóna nádasainak 2016-2017 évi minősítése

Tájékoztatom a lakosságot, hogy a fenti tárgyú iratanyagba, az alábbiak helyeken és időpontok között lehet betekinteni, digitálisan:

2018. július 12-től – 2018. szeptember 10-ig

Balatonkeresztúr, Balatonberény, Balatonmáriafürdő községekre vonatkozóan:

A Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal, 8648 Balatonkeresztúr, Ady E. u. 52., 1. számú irodájában, ügyfélfogadási időben: hétfő, szerda, csütörtök: 8.00-16.00, péntek: 8.00-12.00. óra között.

Ügyintéző: Galambosi Krisztina, e-mail: iktato@balatonkeresztur.hu, telefonszám: 85/575-811.

Ifi Géza (1950 - 2018)

1950 május 24. – én született Balatonberényben. A középiskolát Fonyódon végzi, de az érettségit Esztergomban a ferenceseknél teszi le. Mikor tudomást szereztek róla, hogy pap szeretne lenni, bevonultatják katonának.  A honvédségnél kísérletet tesznek beszervezésére békepappá, illetve lehetőséget kap papi tanulmányainak Rómában való folytatására, természetesen a békepapságért cserébe.

Ekkor dönt úgy, hogy a kínálkozó lehetőséget megragadva nem tér vissza Magyarországra, hanem Németországban, a regensburgi egyetemen fejezi be tanulmányait. 1978 – ban szerez diplomát. Képzése során Dél-Afrikában is tölt egy szemesztert, ahol elkezdi karitászmunkáját, melyet a kölni Mindszenty Magyar Házban folytat tovább. Utazásai során eljut Amerikába, visszatér Dél-Afrikába és még cirkuszi állatokat is szállít teherautósofőrként Németországból Portugáliába. Ezen felül 1975-ben ő tudósítja a Szabad Európa rádiót a vietnami háborúról egy amerikai hadihajó fedélzetéről.

1980 – ban három hónapra hazatér, de a hatóságok államellenes személynek nyilvánítják és végleges hazatelepülését nem engedélyezik. 1990 – ben tér végleg haza, először a veszprémi püspöki levéltárban kap státuszt, ahol a Vörös József által gyűjtött anyagot rendszerezi. 1993 – ban Balás Béla megyéspüspök pappá szenteli és szerpapként Mernyére kerül. 1997 – től 2013 – as nyugdíjba vonulásáig Balatonfenyvesen plébános.

Akármerre is járt a világban, mindig is Balatonberényt tekintette otthonának, ahova szíve visszahúzta. Örömmel tért haza, melyet soha nem bánt meg. Lelkipásztori és karitászmunkája mellett - mely szakterülete is – a Magyar Katolikus Lexikon szerkesztésében is részt vett. Németül anyanyelvi szinten beszél, emelett még 5 nyelvet sajátított el. Magyarra fordította Paul Josef Cordes Tut Guten alles című könyvét Tegyünk jót mindenkivel címen. Haláláig Balatonberényben élt.

Ötcsillagos minősítést kapott a Községi Strand

2018. július 6-án került sor Balatongyörökön a Kék Hullám strandminősítési verseny eredményhirdetésére és a zászlók átadására. A Déli parton Balatonföldvár mellett csak községünk strandja kapta meg a legmagasabb, ötcsillagos minősítést, amit Véghelyi Róbert, a Településüzemeltetési Kft. vezetője vehetett át.

A magas minősítés főleg a közelmúltban megvalósított, összesen 40 millió forintos pályázati beruházásnak köszönhető, melynek keretében lidó strand és térköves sétány épült, valamint a kettes pénztár, illetve a közelben lévő vizesblokkok is felújításra kerültek.

Az eredményhirdetésről készült képek itt megtekinthetők. Forrás: Fonyód Média