Balatonberény értékeiA 2012. évi XXX. törvény, illetve ennek kiegészítéseként a 114/2013. kormányrendelet lehetőséget biztosít az egyes települések számára, hogy az általuk megőrzendő értéknek tekintett természeti, anyagi és szellemi javakat összegyűjtsék és megőrizzék. Ennek az összeállításnak e két törvény szellemében az a célja, hogy bemutassa a Balatonberény területén fellelhető értékeket. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a község minden lakosának, akik hozzájárulásukkal, illetve információikkal segítették e gyűjtemény létrejöttét. Külön köszönet jár Kovács Ilonának, Horváth Lászlóné Csirinek, Barjákné Martin Juditnak, Tóthné Németh Gizellának, Dr. Szabó István nyugalmazott botanikusnak, Ifi Géza atyának, illetve Gáspár Imrének, tőlük kaptam a legtöbb adatot.

I. Természeti értékekA volt legelő és a Dörc

Település hírek

A legelő eredetileg tőzegláp volt, amit berényiek kultúrgyeppé alakítottak, vagyis olyan növényeket hoztak ide, melyeket az állatok szívesen legeltek, pl. lucernát.
Tovább olvasom

Csicsergő-félsziget

Település hírek

Balatonberény helyi jelentőségű természetvédelmi területe a falu keleti oldalán, a vitorláskikötő melletti 1,55 hektáros Csicsergő – félsziget, ami nevét az ott fészkelő madarak után kapta.
Tovább olvasom

Erzsébet-fa

Település hírek

Balatonberény központjában a községház előtt áll a helyi természetvédelmi értéknek minősített öreg kocsányos tölgy (Quercus robur), melyet Erzsébet – faként ismernek az idősebbek.
Tovább olvasom

Ritka állataink: A réti csík és a búbos banka

Település hírek

A réti csík (Misgurnus fossilis) és a búbos banka (Upupa epops)
Tovább olvasom

Ritka növényeink: Az agárkosbor és a pókbangó

Település hírek

Az agárkosbor (Anacamptis morio) és a pókbangó (Ophrys sphegodes) 
Tovább olvasom

II. Épített környezetA Múltház

Település hírek

A Kossuth Lajos utca 129-es házszám alatti régi, rusztikus parasztházat 1991-ben alakították a paraszti életet bemutató „Múltházzá” a Kopzós-Pödrős Hagyományőrző Együttes kezdeményezésére.
Tovább olvasom

Helyi védettségű ingatlanok

Település hírek

Balatonberény középkori településszerkezetére vonatkozólag sajnos nincs adatunk, de valószínűleg a templom körül csoportosultak a lakóházak.
Tovább olvasom

Keresztelő Szent János Templom

Település hírek

Községünk temploma a 14. századból származik. A berényi egyházközösséget először az 1333-35 – ös pápai tizedjegyzék említi.
Tovább olvasom

Műemlék présházak a balatonberényi szőlőhegyen

Település hírek

A szőlő és borkészítés a római kor óta fontos része a környéknek, Balatonberényben gyakorlatilag a falu fennállása óta művelnek szőlőt.
Tovább olvasom

Szent Vendel szobor

Település hírek

A templomkert délnyugati részén áll a Szent Vendel szobor. Vendel eredetileg Írországból származó királyfi volt a Katolikus Lexikon szerint...
Tovább olvasom

Útszéli kőkeresztek

Település hírek

Az útmenti keresztállításnak Magyarországon több évszázados hagyománya van, valószínűleg már a középkorban is készültek, de a hazai virágkor a 18. és 19. századra esik.
Tovább olvasom

III. Balatonberényhez köthető alkotókBalatonberényben megfordult híres írók, költők

Település hírek

A berényi fürdőélet fénykorában, a 20. század elején nem egy ismert személy töltött pár szép nyarat nálunk. A következőkben szeretném felsorolni az itt nyaralt, vagy itt dolgozó ismert, vagy később ismertté lett alkotókat.
Tovább olvasom

Darvas Ferenc költői munkássága

Település hírek

Irodalmi tevékenysége sokrétű, verseskötetei mellett gyermekkönyveket is írt. Saját bevallása szerint munkásságára legnagyobb hatással barátja, Csányi László költő, író, szerkesztő volt.
Tovább olvasom

Futó Elemér életműve

Település hírek

Magyarországon a természetvédelem gondolata a két világháború között kezdett megfogalmazódni. Az első ötven évben többnyire önkéntes erdészek vállalták fel ezt a feladatot. A XX. sz. hetvenes éveiben kezdett intézményesülni, mikor is nemzeti parkokat hoztak létre hazánkban.
Tovább olvasom

Kenéz László képzőművészeti alkotómunkája

Település hírek

1942-ben született Pestszentimrén, gyermekkorát Kőbányán töltötte. A budapesti Képzőművészeti Gimnázium festő szakán végez 1960-ban. Mesterei: Matzon Frigyes, Somogyi József és Szlávik Lajos. 1970 óta foglalkozik érem és plakett mintázással, emellett szobrász és grafikusművész.
Tovább olvasom

Kovács Ilona helytörténeti kutatómunkája

Település hírek

Balatonberényben született 1944-ben. Itt járja ki az általános iskolát, majd gyors és gépírói szakmát szerez Keszthelyen.
Tovább olvasom

Paál Valéria Eszter festőművészi munkássága

Település hírek

A Balaton, azon belül községünk festői szépsége nem egy művészt megihletett az évek során. Egyikük, a debreceni születésű Paál Valéria Eszter, művésznevén PáVa, aki évtizedek óta falunk nyári vendége, és aki 1994-ben nyitotta meg Festőházát, egy kellemes hangulatú rusztikus parasztházat a Kossuth Lajos utcában.
Tovább olvasom

Tóthné Németh Gizella helytörténeti kutatómunkája

Település hírek

1942-ben született Tüskeváron. Édesapja a község bognára volt. Két fiútestvére van. Az általános iskola elvégzése után a Petőfi Sándor Gimnáziumba ment. Az érettségi után két évig dolgozott: először a TSZ irodán könyvelőként, majd Magyarszombatfán kerámiafestőként.
Tovább olvasom

IV. HagyományőrzésBábtáncoltató betlehemezés

Település hírek

A betlehemes játék e formája egészen a középkorig nyúlik vissza. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint ez az újkori paraszti misztériumjátékok legnépszerűbb formája.
Tovább olvasom

Kopzós-Pödrős Hagyományőrző Népi Együttes

Település hírek

1976-ban alapította Nagy Károly, Budai Imre művészeti vezetésével. Az együttes célja a községben divatozó népi hagyományok, elsősorban a téli esti szórakozások megőrzése, illetve megismertetése volt.
Tovább olvasom

Dokumentumok, csatolmányok