Községünk temploma a 14. századból származik. A berényi egyházközösséget először az 1333-35 – ös pápai tizedjegyzék említi. Berény ekkor a Gordovai Fanch család birtokaihoz tartozott, valószínű, hogy ők voltak az építtetők. A templom pontos építési dátumát nem ismerjük, de valószínűleg 1350 körül lehetett.

A török dúlásnak a község és a templom is áldozatul esik. Az akkori források, romos, tető nélküli, siralmas állapotban lévő épületként beszélnek róla. 1718-ban szenteli újra Volkra Ottó, veszprémi püspök, az újjáépítést pedig Sankó Miklós, a község akkori földesura végezte. A 18. század végén az akkori birtokos Hunyady család újabb felújítást végez. Ekkor kapja meg a templom ma is álló neobarokk harangtornyát.

A templom kéthajós, kelet-nyugati tájolású és jól felismerhetők rajta a gótika stílusjegyei: a külső támpillérek, a keskeny csúcsíves ablakok, illetve a déli kapu, melyet 18. századi befalazása után Vörös József plébánossága idején bontottak ki középmélységig.

A templom kertjében található az 1793-ban fogadalomból emelt szobor, amely Szent Vendelt, a pásztorok és földművesek védőszentjét ábrázolja. Ezen kívül említést érdemel a kert északi felében levő Lourdes-i barlang, melyet Halász Zoltánné épített fogadalomból a Szűzanyának miután felgyógyult egy súlyos balesetből. A barlangot Dragonits Tamás építészmérnök tervezte és 1993-ban szentelték fel.

Kapcsolódó oldalak