Az együttes célja

1976-ban alapította Nagy Károly, Budai Imre művészeti vezetésével. Az együttes célja a községben divatozó népi hagyományok, elsősorban a téli esti szórakozások megőrzése, illetve megismertetése volt. A műsor gerincét a kukoricakopzás, valamint a sáspödrés bemutatása adta, innen az együttes neve.

A kukoricakopzás, vagy morzsolás – a kukoricaszemek csutáról való lehántása kézzel – régóta a paraszti élet része volt. A téli estéken az emberek összegyűltek egy ismerősük portáján, ahol morzsolták a kukoricát, ettek, ittak, majd a jól végzett munka után énekeltek és táncoltak. Az együttes műsorában az asszonyok népi öltözetben kopozták a tengerit, miközben népdalokat énekeltek, a férfiak pedig citerán kísérték őket. A kopzós műsor népdalai a következők voltak:

Sárga kukoricaszár (ének)
A Nád Jancsi (ének)
Kivicses-kavicsos (ének)
Harmatos a… (ének)
Amott legel… (citera + ének)
Pattogatott kukorica (citera + ének)
Az ürögi… (citera + ének)
Nincs szebb madár (citera + ének)

A sáspödrés

A sáspödrés a balatoni emberek téli szokása volt, a sásból ugyanis kötelet fontak, ehhez kellett az előre beáztatott sást „megpödörni”. A műsor a kopzáshoz hasonlóan zajlott: az asszonyok énekét a férfiak citerázása kísérte. A pödrős műsorban az alábbi népdalok hangzottak el:

A berényi bíró (ének)
Ha kimegyek én (szóló)
Elhervadt citrusfa (ének)
Ablakomba, ablakomba (citera + ének)
Erdő, erdő (citera + ének)
Hüccs ki (citera + ének)
Búza, búza (citera + ének)

Persze bővebb volt az együttes repertoárja. További műsoraik voltak még a Hálószövés, Vasárnap délután, a Farsang, Lucázás, Csillaggyújtás, Betlehemezés, illetve Regölés.

Az együttes tagjai

A község szinte minden korosztálya képviseltetve volt az együttesben, ami jó pár elismerést szerzett működése során. Nemcsak hazánkban, hanem Ausztriában, illetve az egykori Csehszlovákiában is felléptek megismertetve az ottaniakat községünk népszokásaival. A többségében időskorúakból álló együttes a kilencvenes évek égén megszűnt, mivel nem tudták a kihaló tagokat újakkal pótolni. Az alapító, Nagy Károly 1997-ben, a művészeti vezető, Budai Imre 2001-ben hunyt el.

Kapcsolódó oldalak