január 1-jétől a boltok betétdíjat fognak felszámolni az italosüvegekre, amit csak akkor kapunk vissza, ha a palackokat elvisszük egy visszaváltópontra. A rendszert a MOHU, a Mol leányvállalata fogja üzemeltetni.

 

Milyen termékeknél kell majd betétdíjat (visszaváltási díjat) fizetnünk?

Csak azokra az italtermékekre vonatkozik majd az új szabályozás, amelyek vagy fogyasztásra készek, vagy koncentrátumok, a csomagolásuk pedig műanyagból, fémből vagy üvegből készült, és 0,1 és 3 liter közé esik az űrtartalmuk. Vagyis ebbe a kategóriába esnek a sörösdobozok és az üdítőitalos palackok is. (Kivétel: a tej és a tejalapú italok és a papíralapú csomagolású gyümölcsleveknél.  Fontos, hogy a szabályozás csak italokra vonatkozik majd.

 

Hány forint lesz a betétdíj?

A legtöbb italnál 50 forint, mivel ezek csomagolását csak egyszer lehet használni, mielőtt azt újrahasznosítanák. Emellett találkozhatunk az úgynevezett „többutas” csomagolásokkal is (borosüvegek, üveges sör vagy egyes szörpök üvegei). Az ilyen csomagolásoknál a gyártó mondja meg, hogy mennyi legyen a betétdíj, így 50 forintnál több és kevesebb is terhelheti majd őket.

 

Tehát pénzt nyerünk, ha visszavisszük az üvegeket?

A szakértők közül néhányan egyfajta ösztönzőként, mások inkább büntetésként jellemezték a betétdíjat, ami arra motivál minket, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetünket. Pluszba maximum akkor kerülünk, ha a mások által megvásárolt termékek palackjait váltjuk vissza.

 

Akkor továbbra is gyűjthetem a szelektív kukába a palackokat?

Az így gyűjtött italosüvegek újrahasznosítása természetesen most sem szűnik meg, de ez esetben elveszítjük a betétdíjat.

 

Hogy fog kinézni a visszaváltás?

Ha szeretnénk visszakapni a betétdíj összegét, a palackokat be kell dobnunk egy visszaváltó automatába. Nagyon fontos, hogy a korábbi, otthoni szelektív gyűjtéssel ellentétben a flakonokat nem szabad majd összenyomni, mert akkor a gép nem fogja felismerni őket, és nem kapjuk vissza a pénzünket.

 

Milyen formában kapom vissza a pénzemet?

Három választási lehetőséget fog felajánlani nekünk a gép:

 

 Hol lesznek ezek az automaták?

A rendelet szerint visszaváltó automatákat a Mohunak minden 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletbe, és minden 1000 főnél népesebb településre kell telepítenie. Önkéntes alapon mások csatlakozását is várja a cég.

 

És ha nincs a közelemben se nagy település, se áruház?

Több szakértő is kifogásolta, hogy a kis településen élőknek az új rendszerben akár fél órát kell autózniuk egy visszaváltópontig, így lehet, hogy nem is éri meg nekik visszavinni az üveget.

Ezt a Mohu pályázattal szeretné megoldani, amelyhez a 400 négyzetméteresnél kisebb üzletek, benzinkutak csatlakozását is várják majd – ezeknek ez érdekük is lesz, hiszen ha valaki hozzájuk viszi vissza üvegét, valószínűbb, hogy ott vásárolni is fog.

 

Januárban vagy júliusban indul a rendszer?

Ugyan a visszaváltás hivatalosan január 1-jétől működik, a gyártóknak július 1-jéig adtak haladékot, hogy átálljanak az új rendszerre, és az italaikat a betétdíjas csomagolásokban kezdjék árulni. Így júliusig még olyan italokkal is találkozhatunk, amelyekre nem kell betétdíjat fizetni.

 

Tehát ugyanaz az üdítő kétféle csomagolásban lesz a polcon?

Mivel a gyártóknak nem kötelező még januártól a váltás, a legtöbben valószínűleg kivárnak, és nyáron fognak csak a betétdíjas csomagolásokra átállni, így addig ezeket a termékeket betétdíj nélkül tudjuk majd vásárolni. Így a januári induláskor esélyesebb, hogy még csak elvétve fogunk a polcokon betétdíjas termékekkel találkozni.

 

De akkor honnan tudom, hogy betétdíjas-e a csomagolás?

Könnyű lesz felismerni a visszaváltható üvegeket, mivel a gyártóknak egy kis címkét kell majd elhelyezniük a terméken, ami azt is jelezni fogja nekünk, hogy a palack egy-, vagy többutas csomagolású-e. Emellett pedig a boltoknak is kötelező lesz a számlán külön sorban feltüntetni, ha egy üvegen volt betétdíj.

 

 

Cikk forrása: TELEX.hu

Kapcsolódó oldalak