Tájékoztatom a lakosságot, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megrendelésére, Balatonberény – Balatonkeresztúr – Balatonmáriafürdő települések belterületén földi úton történő kémia szúnyoggyérítés kerül elvégzésre, az alábbi időpontban:

A kezelés pontos időpontja: 2023.05.22. napján (hétfőn), a napnyugtát követő időszakban

 

Amennyiben a tervezett időpontban nem tudják elvégezni az irtást, akkor a tartalék időpontban történik a munkavégzés:

Tartalék időpont: 2023.05.23-24.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

  1. május 18.

Mestyán Valéria sk.
címzetes főjegyző

Kapcsolódó oldalak