A Kedvezményezett neve:          Balatonberény Község Önkormányzata

A támogatott projekt címe:        Balatonberény Múltház Múzeum felújítása

A támogatási szerződés azonosítója:  OC-INF/1-2021-5520

A projekt kódja (P-szám):           925

 

Támogatott Tevékenység kezdő napja hatályos szerződés szerint:       2021.10.01

Támogatott Tevékenység záró napja hatályos szerződés szerint:          2023.07.31

 

A megítélt Támogatás összege: 70 270 164 Ft

 

Balatonberényi Kossuth Lajos utca 129 szám alatt lévő régi nádfedésű parasztház jelenleg helyi védett épület és Múzeumként működik. A OC-INF-2021/1-Veszprém-Balaton 2023 nevű pályázaton belül a meglévő melléképület bővítése tervezett.

A Balatonberény Község Önkormányzata pályázati beruházás által a Múzeum épülete mögötti melléképület bővítését határozta el.

A projekt helyszíne a Balatonberényi Kossuth Lajos utcában lévő régi nádfedésű parasztház mely helyi védett épület. Az érintett 445 hrsz.-ú telek lényegében sík terület.

A projekt célja a Múzeum épülete mellett egy mellékhelyiség kialakítása férfi és akadálymentes egyben női wc kialakítása valamint egy fedett-nyitott bemutató és foglalkoztató tér kialakítása. A bemutató térben kerülnének elhelyezésre a korabeli használati eszközök valamint egy jó állapotban megmaradt présgép is.

 

Múzeum Épülete:

A Múzeum épülete teljesen hagyományos vályog falazattal készült.

A múzeum épülete Balatonberény belterületén található, annak történeti részében. Az épület előkertes, oldalhatáron álló, utcavonalra merőleges beépítésű, nyeregtetős, a tető náddal fedett. Korábban két egy máshoz épült lakóház volt jelen esetben is két lakórészre tagolható az épület. Alaprajzilag soros elrendezésű.

Az utcafront felőli épületrész nádfedése elég rossz állapotban volt cserére szorult, a tetőszerkezet jó állapotban volt.

Az udvar felőli épületrész nádfedése arra utal hogy ezt valamikor cserélték viszont a gerinc kialakítása nem megfelelő a felújítás során ez javításra került.

Az épület alapozása döngölt agyagtalaj.

Az épület fa szerkezeteíről faanyagvédelmi szakvélemény készült. A tartószerkezeti és faanyagvédelmi szakvélemény tartalmazza a meglévő faszerkezet kezelésére vonatkozó eljárásokat valamint a felújítás során alkalmazandó anyaghasználatokat melyek a tervlapokon is jelölve vannak.

Az utcafront felőli épületrészben a szoba födémgerendáit kézzel át kell csiszolni majd mészfestékkel fedni. Ugyanez az eljárás vonatkozik a konyha-kamra helyiségekben lévő födémgerendákra is.

 

A projekt a tervek szerint valósult meg, melyet eredményes és szabályos közbeszerzési eljárás előzött meg.

Kapcsolódó oldalak