Csíkszentimre

Testvértelepülésünk, az erdélyi Csíkszentimre az Olt két partján terül el, az első írásos említése 1567-ből származik. Nevét Szent István királyunk fiáról, Szent Imre hercegről kapta, ami arra enged következtetni, hogy a falut az 1100-as években alapították.
A ma mintegy kétezer lakosú, Csíkszeredától 11 kilométerre fekvő színmagyar település a trianoni békediktátumig Csík vármegyéhez tartozott, ma Hargita megye része.

A testvértelepülési kapcsolatok kiépítésében döntő érdemei voltak Nagy Károlynak, az önállóvá vált Balatonberény első polgármesterének. A testvértelepülési szerződés aláírására 1993-ban került sor. Azóta rendszeresek a két község elöljáróinak találkozói, s hosszú évek óta működik a cseretáboroztatás: egyik évben a balatonberényi gyermekek ismerhetik meg Erdély és a Székelyföld nevezetességeit, míg a másik esztendőben csíkszentimrei kortársaik nyaralhatnak a Balatonnál. A kapcsolatfelvétel óta sok személyes ismeretség, barátság is létrejött, így gyakoriak a magánjellegű, családok közötti találkozók is.

Csíkszentimre honlapja: http://www.csikszentimre.ro

Kapcsolódó oldalak